Kai verkia šventųjų atvaizdai...

   Laikas nuo laiko žiniasklaidoje pasirodo žinutės apie tai jog viename ar kitame krašte Mergelės Marijos ar kitų šventųjų paveikslai ar statulos ėmė verkti. Paprastai tai būna ortodoksų arba katalikų bažnyčiose esančių šventųjų atvaizdai. Kaip gi yra su tais verkiančiais šventaisiais? Gal čia kokia machinacija? Juk kai tik pasirodo koks verkiantis šventojo atvaizdas ta bažnyčia iškart tampa piligrimų ir maldininkų gausaus lankymosi vieta.
   Štai pavyzdžiui Naujajame Orleane vienoje bažnyčioje ėmė verkti medinė Mergelės Marijos statula. Buvo atliktas tyrimas. Pasirodė jog jokio stebuklo ten nebuvo, veikė elementarūs gamtos dėsniai. Statulos akys buvo stiklinės, ant jų kondensuodavosi drėgmė ir tada nutekant susidariusiam vandeniui išties atrodydavo jog statula verkia.
   Deja gana dažnai verkiantys šventųjų atvaizdai, būna sukuriami apgaulės būdu. Štai Toronte ėmė verkti paveikslas. Paaiškėjo jog niekam nematant kunigas ant paveikslo lašindavo alyvų aliejų. Po tyrimo paaiškėjo jog tas kunigas anksčiau dirbo Niu Jorke, ten jo bažnyčioje paveikslas irgi verkė.
   Arba štai Kijeve vienos moters namuose iš ikonų ėmė tekėti miros aliejus. Negana to, bet kokia ikona palikta moters namuose per naktį išskirdavo miros lašus. Atlikus tyrimą paaiškėjo jog tai visai ne mira, o paprasčiausias, buitinis ir negana to dar ir panaudotas aliejus. Paaiškėjo jog moteris nuriebalindavo ikonas muilu, šiek tiek patrindavo smulkiu švitriniu popieriumi, nepalikdama matomų įbrėžimų ir tada jau užlašindavo aliejaus, nes kitaip jis nesilaikydavo ant ikonų.
   Žinoma, nenoriu pasakyti, jog visi verkiantys šventųjų atvaizdai yra apgaulė, gal kai kurie išties verkia, gal išties vyksta stebuklai, niekada negali būti garantoutas, tačiau tai, jog dauguma atvejų pasirodo racionaliai paaiškinami, o dar dažniau pasirodo paprasčiausia apgaule, tarsi kalba už save.

Komentarai