Vaidotas Januškis „Neįtikėtina"

   Nusprendžiau pradėti naują rubriką, kurioje pasidalinsiu ir pristatysiu įvairias perskaitytas knygas apie paranormalius reiškinius.
   Taigi pradėsiu nuo Vaidoto Januškio knygos „Neįtikėtina“ (Didakta, Vilnius, 2015). Knyga man pasirodė gana įdomi. Joje surinkta labai daug medžiagos, deja didžioji tos medžiagos dalis, nors ir pateikiama kaip mokslinė, iš tiesų yra pseudomokslinio pobūdžio. Anotacijoje teigiama, kad „asmeniškai autorius čia nieko neprigalvojo, o tik apibendrino ir kruopščiai atrinko kelis dešimtmečius iš įvairių šaltinių kauptą medžiagą“. Taigi šaltiniai. Jų sąrašas gaila nebuvo pateiktas, tačiau man kaip ilgai besidominčiam paranormaliais reiškiniais, pasirodė, jog autoriui nėra svarbu šaltinių patikimumas. Skaitant susidaro vaizdas, jog nemenka dalis pateikiamos informacijos yra paremta bulvarine spauda, tačiau ji pateikiama kaip neabejotina mokslinė informacija. Panašu, kad autoriui visiškai nesvarbu, kas yra mokslinė, kas bulvarinė, o kas pseudomokslinė informacija, jis visa tai stato į vieną gretą ir vadina moksline tiesa. Tiesa knygos gale pateikiamas iliustracijų (kurių išties gausu) sąrašas, bet jis ne daug ką tepasako apie informacijos patikimumą.
   Moksliškumo į kurį bando pretenduoti Vaidotas Januškis knygoje nerasi, tačiau jo knyga vertinga tuo, kad joje rasime tam tikrą pseudomokslinių idėjų sąvadą kai kuriais klausimais, kaip antai sniego žmogus, Tunguskos meteoritas, Marso gyventojai, povandeninės civilizacijos, Hiperborėja ir panašiai. Apžvalga išties įdomi ir kaip skelbia knygos pavadinimas neįtikėtina. Negana to, ji ne tik kad neįtikėtina, bet ir didele dalimi klaidinanti. Mažiau su moksliniais tyrimais susipažinusį asmenį tokia informacija gali šokiruoti, o moksle susigaudančiam greičiausiai sukels šypseną.
   Taigi, jei norite susipažinti su įvairiomis pseudomokslinėmis idėjomis, šią knygą būtinai reikėtų perskaityti, na, o jei ieškote būdų kaip išspręsti jums kilusius klausimus apie paranormalių reiškinių prigimtį, ko gero net nereikėtų gaišti laiko ją skaitant.

Vertinga (50 %)
Rekomenduoju (50%)
Skaitytina (55%)
Peiktina (65%)
Nesusipratimas (20%)
Mokslinis pagrįstumas (10%)
Pseudomokslinė info (90%)

Komentarai

  1. O man patiko. Kažkaip smagiau galvoti, kad pasaulis pilnas keistų neišaiškintų dalykų nei suprasti, kad, deja, nieko paslaptingo jame nėra:) Kai perskaičiau "Neįtikėtina", atrodė, kad sužinojau mažiausiai pusę pasaulio paslapčių. Kai perkaičiau "Paranormalių mitų griovėją" supratau, kad nei velnio ten ne paslaptys buvo:) Vis dėl to, abi knygos stovi pas mane lentynoje greta viena kitos ir abi labai smagu pavartyti:D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui :) labai džiaugiuosi, kai žmonės domisi įvairiapusiškai.

      Panaikinti

Rašyti komentarą