Kur dingo Nesė?


1934 m. R. K. Wilsono padaryta Nesės nuotrauka
   Neseniai Loch Neso ežero pabaisos tyrimų entuziastas, kriptozoologas Gary Campbell pareiškė jog jau daugiau kaip pusantrų metų negauna patikimų duomenų apie Nesę. Jis sunerimo, jog pabaisa galėjo išnykti. Tad norisi pažvelgti į šią susidariusią situaciją.
   Visų pirma iškyla klausimas: o ar buvo apskritai kada nors patikimų duomenų apie Loch Neso pabaisą? Vienintelė nuotrauka, kuri buvo laikyta autentiška ir nepadibrta, padaryta Roberto Kennetho Wilsono 1934 metais. Deja 1994 metais autorius prisipažino, jog nuotrauką sąmoningai padirbo. Kitokių patikimesnių liudijimų ir įrodymų, jog Nesė egzistuoja per visus tuos metus nebuvo užfiksuota.
   Žinoma, su tuo nesutiktų kriptozoologai. Tačiau kaip žinia, jie dažnai linkę subjektyviai vertinti kriptidų egzistavimą ir bet kas kas nors kiek panašu į faktą ar įrodymą juos tenkina. Padaryta neryški neaišku ko nuotrauka jų tarpe laikoma patikimu įrodymu. Eilinio turisto pasakojimas apie tai jog jis matė Nesę taip pat, kriptozoologams yra akivaizdus įrodymas jog jų ieškomas kriptidas egzistuoja.
   Kiek buvo keliama teorijų apie Nesę, nei viena neatlaikė objektyvios kritikos. Štai kad ir teorija apie tai jog Nesė galėtų būti iki mūsų laikų išlikęs dinozauras Pleziozauras, subyra į šipulius dėl dvejų paprastų priežasčių: ežeras per mažas išmaitinti pleziozaurų populiaciją ir tai jog pats Loch Neso ežeras susiformavo tik ledynmečio metu, kai pleziozaurai jau seniai buvo išnykę.
   Vis tik teoriją apie Nesę reiktų vertinti kaip urbanistinę legendą, o legendos praranda savo populiarumą kai jas keičia kitos. Maždaug nuo devinto praeito šimtmečio dešimtmečio Nesės bumas pamažėle ėmė silpti, ją pakeitė kiti kriptidai, kad ir ta pati čiupakabra. Nenuostabu, jog neesant net menkiausiems neginčytiniems įrodymams, urbanistinė legenda pamažėle gęsta. Tokie kriptidai kaip Nesė ir Sniego žmogus, jau apturėjo savo šlovės laikus ir dabar juos pamažėle keičia kiti kriptidai. Tai natūrali mito egzistavimo seka.
 

Komentarai