Kodėl pranašystės išsipildo?

   Turbūt dažnai pastebite, jog įvairios horoskopų, būrėjų, kortų metikų pranašystės linkusios išsipildyti. Tai, jog tokio pobūdžio pranašystės dažnai išsipildo, įvairiems ezoterikos gerbėjams, dažnai būna stipriausias argumentas prieš skeptikus. Tačiau psichologas Robertas Rozentalis rado vieną efektą dėl kurio pranašystės linkusios išsipildyti, jos išsipildo dėl vadinamojo Pigmaliono (arba kitaip Rozentalio efekto). Pigmaliono pavadinimą Rozentalis paėmė iš antikinės mitologijos. Pigmalionas buvo senovės graikų mitologinis personažas, Kipro karalius. Karalius taip pat buvo ir skulptorius. Kartą jis sukūrė Galatėjos skulptūrą, kurią pamilo, tad deivė Afroditė pavertė skulptūrą moterimi ir ši tapo Pigmaliono žmona.
Pigmaliono efektas yra psichologinis fenomenas, kurio metu asmens tikėjimasis vienokio ar kitokio pranašystės išsipildymo, nulemia pastarojo veiksmus bei aplinkos įvykių interpretacijas. Tokiu būdu asmuo linkęs nesąmoningai elgtis taip, kad įgyvendintų pranašystę, arba pradeda aplinkos veiksnius interpretuoti pritempdamas prie pranašystės reikšmės. Tyrimų metu paaiškėjo, jog tokio pobūdžio „užsiprogramavimas“ ypač reiškiasi paranormalių reiškinių srityje. Čia suveikia įsitraukimo faktorius. Kuo labiau žmogus įsitraukęs į tikėjimą pranašystėmis, tuo jis labiau pasiduos nesąmoningam norui ją išpildyti. Štai pavyzdžiui, verslininkas N. kreipėsi į astrologą, kad šis sudarytų jam asmeninį dienos horoskopą. Astrologinė prognozė teigia, jog verslininkui bus finansiškai nesėkminga diena, tad jei verslininkas pasiduos Pigmaliono efekto poveikiui, tada jis nesąmoningai sudarys nesėkmingą sandorį ir patikės, kad pranašystė tikrai išsipildė. Šio efekto poveikis tuos stipriau veikia, kuo asmuo lengviau pasiduoda kitų įtakai ir atvirkščiai, kuo žmogus mažiau linkęs keisti savo nuostatas aplinkos atžvilgiu, tuo mažesnis bus poveikis.
   Pigmaliono efektas iš esmės daro taką mūsų socialiniam suvokimui. Jo poveikio metu suvokimas pasidaro selektyvus ir iš aplinkos išsirenka tik tai kas atitinka pranašystės išsipildymo kriterijus jau susidėliojusius asmens sąmonėje.
    Ko gero kiekvienas esame girdėjęs, jog būtinai atsitinka tai ko tikiesi. Tai iš dalies yra tiesa, nes išties labai dažnai atsitinka tai ko tikiesi, bet toli gražu ne visada. Šiuo Pigmaliono principus iš esmės yra grindžiama visa vadinamoji pozityvaus mąstymo magija (pvz. filmas „The Secret“). Žinoma, pozityvaus mąstymo magija tai grindžia visokiomis mistinėmis jėgomis, tačiau realiai visa tai tėra Pigmaliono efekto nuopelnas. Žmogus iš vienos pusės užsiprogramuoja ir vykdo programą, o iš kitos pusės pritempia viską kas vyksta aplink, prie tos pačios programos. Tas kviečiu sekti viską kas vyksta aplink ir kiek jūs pasiduodate programoms savo sąmonėje, o kiek esate laisvi nuo šios „matricos“.

Komentarai