Daktaro Fox‘o efektas


  Kartais klausant įvairius mokymus ir vertinant juos kritiškai, supranti, kad kalbėtojas nieko rimto nepasako, tačiau yra itin populiarus. Kodėl taip nutinka?
  Į šį klausimą mums gali padėti atsakyti vadinamasis Daktaro Fox‘o efektas. Šis efektas pasireiškia kai kalbėtojas, sava charizma, oratorystės gebėjimais, artistiškumu ir geranoriškumu paperka publiką ir taip užmaskuoja savo pranešimo beprasmiškumą ir pateikiamos medžiagos lėkštumą.
   1970 metais į Kalifornijos medicinos mokykloje vykstančią konferenciją buvo sukviesti medicinos ir psichologijos mokslo akademinės bendruomenės nariai. Vieną iš konferencijos pranešimų skaitė toks Myron‘as L. Fox‘as svečias iš Alberto Einsteino Medicinos koledžo, klausytojams pristatytas kaip medicinos mokslų daktaras. Pranešimas buvo įvertintas teigiamai, kaip labai turiningas, išsamus ir naudingas. Tačiau įdomiausia dalis ta, kad kalbėtojas nebuvo mokslų daktaras. Ne gana to, jis visiškai nesigaudė temoje apie kurią kalbėjo. Jis buvo aktorius (Michael Fox), o konferencijos organizatoriai tokiu būdu atliko eksperimentą. Čia svarbi dalis buvo aktoriaus pristatymas kaip rimto specialisto. Aktorius atitinkamai pasiruošė atlikti vaidmenį. Iš anksto parengtoje kalboje buvo naudojama daug mokslinių terminų ir formuluočių, paimtų iš tikrų mokslinių straipsnių, tačiau sudėliotų be jokios logikos. Aktorius puikiai atliko vaidmenį, profesionaliai suvaidindamas mokslininką. Jis buvo malonus su klausytojais, rodė daug emocijų bei elgėsi kaip neabejotinas savo srities autoritetas. 
   Ant šio kabliuko pasimovė ne bet kas, o akademinės bendruomenės nariai. Dabar įsivaizduokite jog auditorija yra ne mokslo žmonės, bet šiaip eiliniai piliečiai, o paskaitą veda koks nors charizmatiškas pseudomoklininkas su fantazijomis prigrūsta teorija, ezoterikas pristatantis seniai užmirštą banalią išmintį arba dvasinis mokytojas pažeriantis mistinį kokteilį surankiotą iš įvairių religijų. Pridėkime prie į jo kalbėseną įvairių tarptautini, moksliškai skambančių terminų ir garantuotai atsiras pasekėjų ir fanų klubas.
   Tad kaskart klausydami paskaitas, kur bebūtumėte, kritiškai vertinkite jums sakomą informaciją. Informacijos srautas begalinis ir pasiklysti jame be galo lengva, ypač jei vertini kaip gerai pakalbėjo lektorius, o ne tai ką jis pasakė.

Komentarai