Ar išties reikia saugotis paskiepytų?

   Stebint medijose vykstančius procesus neretai pasigirsta teiginys, kad reikia saugotis paskiepytų nes jie perneša COVID-19 virusą ir gali užkrėsti kitus. Toks teiginys gali pasirodyti teisingas, jei į jį nesigilini. Tai, kad tam tikros grupės nesigilina akivaizdu. Paprastai ši mintis kartojama it lozungas ir jo argumentuotai pratęsti negebama.

   Taigi, paskiepytas asmuo gali užkrėsti. Pabandykime šiek tiek panagrinėti teiginį pažvelgdami į bendrą kontekste.

   I. Taip, paskiepytas gali užkrėsti, nes vakcina nesukuria 100 proc. apsaugos. Vienos vakcinos saugiau geriau kitos prasčiau, bet saugo pakankamai gerai.

   II. Užkrėsti gali ir neskiepytas, nes jis pasikliauja tik savo natūraliu imunitetu, kuris deja bet kaip rodo tūkstantmečių patirtis toli gražu ne visada veikia. Kai žmonės sveiko tik dėl natūralaus imuniteto, vidutinė gyvenimo trukmė buvo apie 40 metų. Imunitetą sustiprinus skiepais gyvenimo trukmė prailgėjo dvigubai be to išnyko arba nebekelia problemų daug ligų kurios ankščiau buvo tolygios mirties nuosprendžiui.

   III. Skiepytas suserga dešimt kart rečiau ir trumpiau, tai reiškia, kad jo antikūnai nugali virusą greičiau, tad jis mažiau platinamas.

   IV. Neskiepytas serga ilgiau ir paprastai sunkiau, tad jis ilgesnį laiką pernešinėja virusą ir gali u—krėsti didesnį kiekį žmonių.

   V. Neskiepytas asmuo perduoda daugiau virusų, nes skiepyto organizme jie išbūna trumpiau, neskiepyto gerokai ilgiau, o tai reiškia, kad neskiepyto atveju virusui atveria galimybes mutuoti. Mutacijos vyksta kai organizmas turi daugiau galimybių daugintis. Kuo mažiau dauginasi, tuo mažiau mutacijų ir atvirkščiai. Kuo daugiau skiepytų, tuo mažiau viruso sklaidos, tuo mažiau mutacijų.

   Išvada: Nors paskiepytas taip pat gali susirgti, tačiau saugotis reikia tiek neskiepytų tiek skiepytų, nes abu gali pernešti virusą, tačiau nuo skiepyto asmens užsikrėsi tikimybė mažesnė, dėl III punkto.


Komentarai