Kas yra ufologija?




   Ufologija (nuo angliško UFO - Unidentified Flying Object) tai žinių visuma, kuri kaupia ir analizuoja duomenis apie neatpažintus skraidančius objektus (NSO), ateivius iš kosmoso, kontaktus su nežemiškomis civilizacijomis, įvairaus pobūdžio veiklos pėdsakus, kaip antai ratilai laukuose, numanomo NSO nusileidimo žymės, tuo pačiu nėra patikimų įrodymu ufologijos tyrimo objektų tikroviškumui pagrįsti, visi duomenys abejotinos vertės ir kilmės.
   Žmoniją nuo seno domino kosmosas, to įrodymas yra senovės astronomija, nepriklausomai užgimusi įvairiuose pasaulio kraštuose. Troškimas sutikti žmogų iš žvaigždžių taip pat senas reiškinys. Taigi ufologijos pradžia, kai kurie tyrėjai laiko tikėjimą, jog galima kontaktuoti su dangaus būtybėmis. Kaip sistematizuota duomenų visuma, ufologija vis tik nėra senas reiškinys, ji savo dabartinį pavidalą įgijo tik XX a. viduryje.
   Ufologija savo tyrimams naudoja duomenis iš įvairių mokslo sričių: astronomija, fizika, meteorologija, teologija, psichologija ir t.t. Nors ufologija ir populiarus reiškinys, ji nėra įgavusi savarankiško mokslo statuso ir dėl daugelio ufologų aklo tikėjimo ufonautais bei polinkio į mistifikavimą bei pseudomoksliškumą, laikoma pseudomoksline disciplina. Žinoma yra ir tokių kurie bando ufologijos reiškinius tyrinėti remiantis moksline metodika, tačiau kaip taisyklė, šie tyrėjai savęs ufologais nevadina.


Komentarai