Ar alchemija tikrai yra chemijos motina?

  Joseph Wright iš Derby "Alchemikas" (1771)
   Tai jog alchemija yra dabartinės chemijos motina, mano dauguma žmonių, tačiau ar tikrai taip yra? Iškart verta pastebėti, jog alchemija išties daug davė chemijai bei padarė nemažai atradimų, tačiau alchemija visuomet egzistavo greta chemijos. Chemija buvo suvokiama, kaip atskira nuo alchemijos. Jei alchemija Didžiuoju darymu laikė dvasinį tobulėjimą, tai chemija buvo grynai profaniškas užsiėmimas. Esminis chemijos ir alchemijos skirtumas yra tas, jog alchemija mano, jog cheminis procesas vyksta ne tarp cheminių junginių, bet tarp maginių jų elementų ir savybių, o cheminiai procesai, anot alchemijos, priklauso ne tiek nuo elementų savybių, kiek nuo darančiojo valios savybių.
   Štai ką mums atskleidžia chemijos istorijos analizė, pažvelgus į pačią senovę:
  Yra žinoma jog jau IV tūkstantmetyje pr. Kr. Egiptiečiai naudojo oksidavimą, 2800 m. pr. Kr. Datuojamame dirbinyje irgi neblogai pasidarbuota chemijos pagalba. Nuo priešistorės laikų žmonės naudojo ochrą, geležies ir vario oksidus ir t.t.
   Aššurbanipalo bibliotekoje rastos lentelės, rodo jog senovės šumerai jau mokėjo gaminti ir apdirbti stiklą. Šumerų dirbiniuose buvo išsaugoti chemijos procedūrų atvaizdai, siekiantys III tūkstanmetį pr. Kr. Taip pat yra išlikę chemijoje naudotų indų atvaizdai, kaip kad pavyzdžiui filtravimo lėktštutės atvaizdas taip pat iš III tūkstantmečio pr. Kr. arba dalinimo indas siekiantis 1400 metus pr. Kr.
   V tūkstantmetyje pr. Kr. egiptiečiai iš malachito rūdos gebėjo išskirti varį.
   Tokių pavyzdžių chemijos istorijoje galima rasti daug. Esmė ta, jog chemija ir alchemija vystėsi paraleliai, nors ir turėjo kažką bendra. Taigi, chemija ir alchemija, greičiau yra ne motina ir dukra, o dvi seserys, kurios siekė skirtingų tikslų. Viena buvo naudojama materijai, kita dvasiniam tobulėjimui. Taip, kad ir tikslai ir kilmė jų buvo skirtinga. Nors chemikai, kaip ir alchemikai slėpė savo žinias, tačiau jų žinios nebuvo taip apipintos sakralumu, kaip alchemikų.

Komentarai