Paranormalių reiškinių tyrėjai ir racionalumas

   Dažnai būna taip, jog besidomintieji paranormaliais reiškiniais atmeta bet kokį bandymą racionaliai juos paaiškinti. Skeptikai gi dažnai atmeta bet kokią paranormalaus reiškinio egzistavimo galimybę. Tačiau ar nėra taip, kad bet koks kraštutinumas yra blogas priėjimas prie tyrimo objekto? Juk norėdamas pažinti kas yra tamsa, turi sužinoti kas yra šviesa. Tas pats principas juk veikia ir nagrinėjant paranormalius reiškinius. Jei viską aiškinsi tik paranormaliai, tai nematysi tikrosios tiesos, kaip ir atmesdamas paranormalybes į nesąmonių lauką. Tačiau sužinojęs abiejų pusių teiginius, gali pamatyti tiesą.
   Tarp tikinčiųjų paranormaliais reiškiniais paprastai trūksta racionalios prieigos ir būtent dėl to, dažnai puolama mistifikuoti tai kas su mistiškumu iš esmės nieko neturi, juk paprastai didžioji dalis reiškinių kuriuos žmonės palaiko paranormaliais yra elementarūs gamtos dėsniai, psichologija ir panašiai. Todėl žmonės dėl aplinkinio pasaulio nepažinimo, pradeda jį vertinti neracionaliai, mistifikuodami tai ko tiesiog nepažįsta. O juk racionalus protas padeda atpažinti kurie reiškiniai yra iš tiesų paranormalūs, o kurie tik tokiais atrodo.
    Norint iš tiesų pažinti paranormalius reiškinius, be racionalumo neapsieisi. Visuomet reikia žinoti galimą ir racionalų ir paranormalų paaiškinimą, o tada žiūrėti kas labiau tinka, tai konkrečiai situacijai. Nes juk aiškindamas viską vien paranormaliai gali gerokai nuklysti į lankas, kaip ir aiškinant vien racionaliai – nutolsi nuo tikrosios tikros pažinimo.
   Kartais sakoma, jog paranormalūs dėsniai mums yra nepažinūs. Gal ir taip, tačiau jei jau kalbame apie dėsnius, tada vadinasi turi egzistuoti kažkokios konstantos ar dėsniai panašūs į gravitacijos ar trečiąjį Niutono dėsnį. Bėda tik ta, kad paranormalumo dėsnius dažniausiai sumąsto kas tik netingi, paprastai apeliuodamas į chanelingą ar panašius reiškinius. Žinoma, negalime atmesti to kad toks reiškinys gali egzistuoti, tačiau čia kyla klausimas, kodėl besiremiant tokiais ir panašiais šaltiniais visi kontaktuotojai ir paranormalių dėsnių skelbėjai tokius skirtingus duomenis gauna? Paranormalių reiškinių pasaulis labai platus, čia daug visokių, viena už kitą įdomesnių teorijų ir dažnai sunku būna susigaudyti kur ta tikroji tiesa slypi. Tad ir reikia neprarasti budrumo ir kritinio racionalaus proto, kad netaptume manipuliacijų auka.

Komentarai

  1. sveiki 2002 raseiniu raj ariogalos seniunija buvo zeuri tamsios ziemos naktis kaima visas issekes begalo norejau miego sone kelio prie pat misko nakties tamsumoja vos ne vos yziurejau sena apleista sodyba vos priejus ji iskart tapo nejauki tarsi tave kas nors vokciomis stebetu atsiguleu miegoti tada yvyko pats tikreuses poltergeistas ar bent keletas dvasiu praejo 16 metu esu kitam raj net kaime kitam visa tai atseke mane ir neduoda ramybes nei man nei seimininkams ka man daryti

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą