Soliario efektas arba apie ką nutyli kosmonautai

   Po skrydžio į kosmosą, kosmonautai turi pateikti išsamias ataskaitas apie savo veiklą, nes mokslininkus, tiriančius kosmoso poveikį žmogui, domina viskas: kaip miegojo, kokius sapnus matė, ką regėjo pro iliuminatorių ir panašiai. Tokiu būdu buvo pastebėta, taip vadinamoji “sąmonės transformacija”, kurią kosmonautai tarpusavyje vadina, pranašiškai nuspėto ir Stanislavo Lemo romane aprašytą Soliario efektą.
   Pirmasis asmuo, susidūręs su Soliario efektu, buvo pirmasis žmogus kosmose, Jurijus Gagarinas. Kartą, išgirdęs elektroninę muziką, Gagarinas prasitarė, jog kažką panašaus girdėjo savo skrydžio metu. Panašius dalykus girdėjo ir kosmonautai Aleksejus Leonovas, o štai Vladislavas Volkovas pasakojo jog girdėjo vaiko verksmą bei šuns lojimą. Kitas kosmonautas Vitalijus Sevastjanovas, pasakojo, kaip praskisdamas virš Sočio, sugebėjo įžiūrėti savo dviaukštį namą. Panašių atvejų užfiksuota daug, tačiau dažniausiai jie yra nurašomi į haliucinacijas. Ne vienas kosmonautas pasakojo apie haliucinacijas kurios pasireikšdavo kaip persikėlimas erdvėje ir laike, štai vienas kosmonautas pasakojo, jog jis buvo kuriam laikui “tapęs” dinozauru, o pojūčiai tuo metu buvo labai realistiški, net ir nepažįstamas priešistorinis pasaulis, į kurį jį nunešė vaizduotė, atrodė savas ir pažįstamas. Kitas tvirtino, jog pabuvojo ateivio iš kitos planetos kailyje.
    Toks sąmonės persikėlimas, kosmonautui iškreipia laiko suvokimą. Jam atrodo jog praėjo labai ilgas laiko tarpas, kai iš tiesų pagal kosminio laivo laikrodį praeidavo vos kelios minutės. Įdomu tai, jog kosmonautai patyrę Soliario efektą tvirtina, jog juos apimdavo jausmas jog tas vizijas kažkas per prievartą įbruka jiems į galvas. Pastebima, jog kosmonautai patyrę Soliario efektą, dažnai trokšta kad šis potyris pasikartotų.
   Kosmonautai yra linkę apie patirtą Soliario efektą viešai nekalbėti idant nebūtų išbraukti iš kosmonautų sąrašų dėl psichikos problemų. Tad pirmasis viešai apie tai 1995 metais  prabilo kosmonautas Sergejus Kričevskis, kuris po mokslinio pranešimo apie Soliario efektą, prieš laiką (1998 m.) buvo išleistas į atsargą, deja taip ir nepabuvojęs kosmose. Šiuo metu, Soliario efekto klausimą bando judinti lakūnė-bandytoja, techninių mokslų daktarė Marina Popovič. Bet greičiausiai prabėgs dar nemažai laiko kol Soliario efekto klausimas bus aptariamas viešai ir bus imtasi išsamių šio reiškinio tyrimų.

Komentarai