Kas yra paranormalu?


Vienas bandymų padirbti ektoplazmą
   Tenka pastebėti, kad žmonės dažnai nesupranta koks reiškinys yra paranormalus, o koks ne, tad pabandysiu trumpai apibrėžti kas gi yra paranormalu.
   Paranormalus reiškinys yra įvairaus pobūdžio fenomenai ar anomalijos, kurių egzistavimas nėra įrodytas ar įrodomas tradicinio mokslo. Šie reiškiniai paprastai neturi mokslinio paaiškinimo atitinkančio dabartinę gamtamokslio sampratą. Tad reiškinys kurį galima paaiškinti. Pavyzdžiui kiniškų žibintas palaikytas NSO tampa nebeparanormalus, tačiau jei paaiškinimo nėra, tą NSO galime laikyti paranormaliu reiškiniu. Taigi, paranormaliems reiškiniams gali būti priskirti tik tie fenomenai, kurių egzistavimas nėra įrodytas. Pavyzdžiui, daug kas kamuolinį žaibą laiko paranormaliu reiškiniu, tačiau pastarasis gamtamokslio tokiu nelaikomas, nes jo egzistavimas yra neabejotinas, kas kita visokios paranormalios kamuolinio žaibo kilmės teorijos. Prie paranormalių reiškinių galime priskirti tokius reiškinius kaip: Kirliano aurų nuotraukos, bei pačios auros, telepatija, telekinezė, kriptidai, ufonautai, įvairios anomalios zonos, kaip Bermudų trikampis ir begalė kitų reiškinių.
   Paprastai, mokslai tiriantys paranormalius reiškinius vadinami paramokslais (kartais ir pseudomokslais), išskyrus tuos atvejus kai jų tyrimais užsiima fizikai, chemikai ir kitų tradicinio mokslo sričių atstovai, kurie vadovaujasi moksliniu metodu. Su paramokslais yra viena problema, jie dažnai nesivadovauja moksliniu metodu, dėl ko atsiveria kelias įvairaus pobūdžio spekuliacijoms, o tyrimo neįmanoma pakartoti idant galėtume įsitikinti jo realumu. Kaip pavyzdys galėtų būti EmotoMasaru vandens emocijų nuotraukos.
   Kita problema susijusi su paranormaliais reiškiniais yra ta, kad dar niekam nepavyko įrodyti realaus jų egzistavimo. Pasaulyje yra nemažai tokių fondų, kaip kad Džeimso Randžio, kuris siūlo milijoną dolerių, tam asmeniui, kuris sugebės kontroliuojamomis sąlygomis pademonstruoti kokį nors paranormalų sugebėjimą. Tokie fondai, prieš kam nors demonstruojant savo paranormalias galias aptaria visas eksperimento sąlygas idant būtų išvengta sukčiavimo, psichologinio manipuliavimo, bei tokių reiškinių kaip atminties klaidos. Vieną atminties klaidą, žmonės linkę laikyti paranormaliu reiškiniu, tai yra draugo apie kurį pagalvojai skambutis. Deja tai atminties klaida. Skambučio “pranašystė” į atmintį įsirašo atgaline data, nors realiai tokio įvykio nebuvo.
   Taigi, paranormaliais reiškiniais laikomi tik tie reiškiniai kurių egzistavimu abejojama. Tarkime vaiduokliška ektoplazma bus paranormalus reiškinys, nes kolkas niekas jos nematė, nors būta begalė būdų ją padirbti (ypač spiritistų rateliuose XX a. pirmoje pusėje), o štai tamsioji materija, nors jos niekas nėra realiai pačiupinėjęs, paranormaliu reiškiniu nelaikoma, nors tai ir sunkiai paaiškinamas dalykas, tačiau jis neprieštarauja mūsų pasaulio pažinimui.
   Apie paranormalius reiškinius dažnai spekuliuojama masinėje kultūroje, folklore, apie juos kuriamos šiuolaikinės legendos, tad didelę dalį paranormalių reiškinių galima priskirti prie šiuolaikinio folkloro.

Komentarai