Neskubėk sakyti, kad tai paranormalu

   Dažnai susiduriu žmonėmis kurie teigia matę kokį nors paranormalų reiškinį. Gana dažnai paaiškėja jog tai ką vienas ar kitas asmuo matė, tebuvo koks nors racionalų paaiškinimą turėjęs gamtinis ar dirbtinis dalykas. Kaip bebūtų keista, tokie žmonės dažniausiai vistiek įsikibę laikosi savo nuomonės ir čia jokie įrodinėjimai ar faktų pateikimas nepadeda. Man dažnai kyla tokie klausimai kaip: kodėl žmonės linkę save apgaudinėti? Kodėl kiekvienam pamačiusiam kažką ko nesupranta pirmas galvon šovęs dalykas būna pats iracioanaliausias, kaip kad bet kokia švieselė danguje iškart laikoma NSO, o bet koks girgždesys namuose – vaiduokliu ar poltergeistu. Kodėl žmonėms patinka gyventi iliuzijų pasaulyje?
   Vienintelis atsakymas kuris kolkas man atrodo įtikinamas, toks, kad žmonės trokšta neįprsatų nuotykių, trokšta slapto pažinimo ir aštrių patirčių. Tai tarsi paaiškina žmonių domėjimasį visokiais paranormaliais reiškiniais, magijomis, parapsichologijomis ir kitais mistiniais dalykėliais. Tokiems žmonėms jokie moksliniai tyrimai nieko nereiškia, nes paprastai teigiama kad mokslas dar visko nežino, tad yra nepajėgus atsakyti į paranormalių reiškinių klausimą. Žinoma, čia yra dalis tiesos, mokslas tikrai dar daug ko nežino ir dar daug ką jam reikės atrasti, tačiau jis jau žino ir atrado begalę dalykų, kurie akivaizdžiai paneigia nemenką dalį paranormalių patirčių. Tarkime, didelė dalis vaiduoklių tėra fantazijos žaismas ar įvairūs psichologiniai efektai, tokius reiškinius tyrėjai geba žmogaus sąmonėje sukurti ir dirbtinai.
   Žinoma, aš neteigiu jog paranormalūs reiškiniai neegzistuoja, negana to, pats tikiu kad jie vyksta, tačiau viskas ką noriu pasakyti, kad nereikia kiekvieno nesuvokiamo reiškinio iškart priskirti paranormalybės sričiai. Didžioji dalis to ką visuomenė paprastai laiko paranormaliais reiškiniais, vis tik vyksta mūsų galvose. 
   Pabaigai paranormalių reiškinių gerbėjams pasakysiu štai ką: stenkitės objektyviai vertinti savo patirtis. Aš suprantu, kad visada pamačius ką nors neįtikėtino džiaugtis kad štai pagaliau ir aš kažką tokio pamačiau. Pats turiu tą bėdą. Tačiau atminkite, jog neteisingai įvertinę savo patirtinį dalyką ir paskelbę jį kaip paranormalų, paaiškėjus priešingam dalykui, kad tai kažkas paprasto, jūs diskredituojate visą paranormalių reiškinių tyrimų pasaulį.
   Kaip sako paranormalių reiškinių tyrėjai: ekstarodinarūs reiškiniai reikalauja ekstaordinarių įrodymų”.

Komentarai