Legenda apie Baltąją Damą


   Pasakojama, jog 1429 metais Rožmberkų šeimoje gimė mergaitė kuri buvo pavadinta Perchta. Ji gimė Česki-Krumlova (Čekija) mieste. Kai mergaitei sukako 20 metų, despotiškas tėvas per prievartą ją ištekino už tokio Jano, kuris buvo itin žiaurus žmogus. Janas savo jaunąją žmoną dažnai mušdavo ir įvairiai tyčiodavosi. Perchta kelis kart bandė pabėgusi nuo vyro grįžti į tėvų namus, tačiau tėvas ją visuomet grąžindavo jos vyrui. Taigi moteris buvo priversta gyventi su savo žiauriu vyru ir tyliai kęsti jo visas patyčias.
   Prieš pat mirtį Janas ėmė atgailauti ir gulėdamas mirties patale prašė žmonos atleidimo už savo elgesį, tačiau Perchta buvo neperkalbama ir pareiškė jog jam niekada neatleis. Janas siaubingai supyko ir mirdamas sušuko: “Kad tu net grabe ramybės neturėtum!”. Po kurio laiko mirė ir pati Perchta, o po trijų metų visose pilyse kurios priklausė Rožmberkams pradėjo vaidentis moteris balta suknia, kurią žmonės praminė Baltąja Dama. Sakoma, jog ši Dama vaidenasi ir iki šiol.
   Įdomu tai, jog toks Baltosios Damos vaiduoklio įvaizdis sutinkamas visuotinai. Jis net turi atskirą pavadinimą: Dames Blanches arba White Ladie, kurį naudoja vaiduoklių fenomeno gerbėjai. Praktiškai visose Europos šalyse, galima rasti vienokių ar kitokių pasakojimų apie moters vaiduoklį vilkintį baltą rūbą. Žinoma, tai gali būti koks nors su anapusybės įvaizdžiais susijęs archetipas, nors kas čia žino, gal Baltosios Damos fenomenas turi ir kitokią kilmę.

Komentarai