Raganų šabašo pavadinimo kilmė

Raganų šabašas
   Tie kas domisi inkvizicijos laikotarpiu ar raganavimo fenomenu kaip tokiu, yra girdėję jog raganų susirinkimas ir šventės vadinamos Šabašo pavadinimu. Taigi pažvelkime į šio pavadinimo kilmę. Iškart reikia atkreipti dėmesį į tai, jog kol kas iki galo taip ir nėra aišku Šabašo pavadinimo kilmė. Nors yra kelios teorijos.
   Yra manančių, jog pavadinimas gali kilti ir iš iškraipyto žodžio bakchanalija, senovės romėnų šventės, skirtos vyno ir linksmybės dievui Bakchui. Bakchanalijose iš pradžių galėjo dalyvauti tik moterys. Vėliau į jas buvo įleidžiami ir vyrai. Dėl jose vykusių masinių orgijų 186 m. pr. Kr. Romos senato sprendimu jos buvo uždraustos.
   Taip pat Šabašo pavadinimas kildinamas ir iš Frigijos dievo vardo Sabazijus. Įdomu tai, jog ši kilmė taip pat nurodo į orgijas ir visokias paleistuvystes, nes dievas Sabazijus, buvo laikomas ištvirkėlių ir pasileidusių žmonių globėju.
   Tvirčiausia Šabašo pavadinimo kilmės teorija teigia, jog šis pavadinimas konkrečiai susijęs su žydiškuoju sabath t.y. septintąja ir šventa šabo diena. Tik tiek, kad ši sąsaja greičiausiai tėra etimologinė, nes Šabašai nebuvo švenčiami šeštadiniais, tai galėjo būti bet kokia diena, taip pat buvo kelios Šabašų rengimo dienos metuose, kurias šventė visos raganos.

Komentarai