Paranormalu ar ne?



   Dažnai sau užduodu klausimus: kas yra paranormalu ir ar apskritai kas nors paranormalaus egzistuoja? Mes dažnai įvardiname neaiškios prigimties patirtis paranormaliomis, mistinėmis, stebuklingomis ar anomalijomis. Bet ar išties jas taip galima vadinti?
   Tarkime, ufonautų fenomenas. Jis paranormalus ar ne? Ko gero 99 % NSO fenomenu besidominčių žmonių pasakys kad neabejotinai jos yra paranormalios. Žinoma, tie kas nesidomi, didžioji dalis pasakys, jog tai elementarūs kliedesiai. Tiek vieni tiek kiti gali būti teisūs, na bent jau kol mes neištyrėme šio fenomeno.
   Ufonautai – paranormalu? O kas jei pasakyčiau, kad ne? Pažvelkime taip: jei ateiviai neegzistuoja ir tėra mūsų vaizduotės vaisius, tada tai jokia paranormalybė, tai elementarus proto ir fantazijos žaismas arba tiesiog klaidingai suvokta realybė. Tokiu atveju tokios patirtys turėtų būti vadinamos psichologinėmis, o ne paranormaliomis.
   Pažvelkime iš kitos pusės. Ufonautai išties lankosi Žemėje, grobia žmones ir karves, atlieka eksperimentus ir panašiai. Ar tai paranormalu? Ko gero ne, nes tai natūrali visatos gyvybės formų sklaida. Tai tiesiog nepažinta pasaulio sritis, kurios mes dar neišmanome. Tad gal derėtų tai vadinti kaip nors kitaip? Nes tai kas natūralu nėra paranormalu.
   Suprantu, kad mes turime terminus ir tai labai puiku. Tačiau klausimas ar mes tuos terminus naudojame teisingai? Ar tos reikšmės kuriomis mes jas vartojame yra pakankamai tikslios? O gal priešingai, klaidinančios?
   O kaip manote jūs?

Komentarai