Nemagiška skaičių magija

   Facebooke dažnai pasklinda įvairūs video įrašai, kuriuose autorius iš anksto nufilmavęs vaizdo įrašą atspėja ką tu galvoji. Tokius pat triukus atlieka ir iliuzionistai, mediumai bei įvairaus plauko ekstrasensai. Tau užduodami įvairūs klausima į kuriuos atsakęs lieki nustebęs, nes klausiantysis atrodo kad perskaitė tavo mintis. Dabar pažiūrėkite žemiau esantį vaizdo įrašą ir tik tada skaitykite paaiškinimą einantį po juo. Tokia seka svarbi, tam, kad patirtumėte triuko džiaugsmą. Na, o perskaitę paaiškinimą, galėsite patys tapti šiokiu tokiu iliuzionistu.
    Taigi, žiūrime vaizdo įrašą kuriame Lasse Balama rodo minčių magiją:


   Taigi, paaiškinu kas čia įvyko. Kas kart jei paprašysite žmogų sugalvoti bet kokį skaičių nuo 1 iki 9 ir pabandysite jį atspėti, sakykite 7, nes būtent šį skaičių žmonės sugalvoja dažniausiai. Jei neatspėjote šito, turite dar du bandymus, nes kai kurie retai, bet sugalvoja 5, o dar rečiau 3. Kiti skaičiai paprastai sugalvojami itin retai. Šiame video skaičiavimo ir greičio dėka, žmogus įvedamas į tam tikras mąstymo vėžias, kurios savaime nuveda prie konkretaus atsakymo. Be to, čia iškart eliminuojami skaičiai 5 ir 3, tada septyneto sugalvojimo tikimybė dar padidėja.
   Mes mąstome tam tikrais modeliais, tad įvedus į tinkamas modelio vėžias žmogus sugalvos tai ką tu nori, kad jis sugalvotų. Štai paprastas pavyzdukas, pabandyk nežiūrėdamas į atsakymą, atsakyti į šiuos klausimus (jei pats atsakymą pastebėsi išbandyk ant kitų, tegul jie atsako į tavo klausimus). Taigi: Kokia pelė vaikšto dviem kojom? (Jei nežinojai, tai atsakymas: Peliukas Mikis (Miki Mausas)). Dabar atsakyk, kokia antis vaikšto dviem kojom? (Didžioji dalis žmonių pasako, jog tai Donaldas, deja atsakymas: visos antys vaikšto dviem kojom).
   Tokiais mąstymo modeliais ir psichologiniais ypatumais puikiai naudojasi įvairūs iliuzionistai ir ekstrasensai. Jie tai pateikia, kaip kažkokias ypatingas galias, nors tai tiesiog elementarios žmogiškos psichologijos dėsningumų išmanymas. Jei tavęs su tokiais triukais nepavyksta pagauti, vadinasi tavo mąstymas gali būti nestandartinis.

Komentarai