Aiškiaregis laimėjo milijoną. Ne negirdėjau.

   Neseniai perskaičiau juokelį: Įdomu, kodėl mes nematome antraščių laikraščiuose „Aiškiaregis laimėjo loterijoje“. Išties įdomus pastebėjimas. Nes jei kaip teigiama, aiškiaregis sugeba nusakyti ateitį, tada logiška, kad bent vienas iš milijonų galėtų laimėti aukso puodą pasinaudodamas savo galiomis, bet to kažkodėl nėra. Žinoma, paprasčiausiais paaiškinimas, reikalaujantis mažiausiai prielaidų būtų, kad aiškiaregystė neegzistuoja, tačiau pažvelgime į du momentus kuriuos pastebi aiškiaregystės šalininkai.
   Pirmasis yra tas, kad aiškiaregystė nėra tokia tiksli, žmogus dažnai mato tik galimybes ir tai bendrais bruožais. Žinoma, gal čia ir geras paaiškinimas, tik bėda, ta kad tie patys aiškiaregystės šalininkai dažnai kalba apie dažnas ir labai tikslias pranašystes.
   Kitas momentas, kuriuo bandoma paaiškinti tuos atvejus kada aiškiaregis, kaip teigiama gali tiksliai nusakyti ateitį, yra teigimas, kad aiškiaregiai nenaudoja savo galių patenkinti savo žemiškus troškimus. Tačiau čia susiduriame su dviem problemom:
a) Aiškiaregių būta šimtai tūkstančių, nemanau, kad tarp jų neatsirastų bent keli kurie skatinami savo egoistinių polinkių nepasinaudotų savo galiomis laimėti milijoną.
b) Jei aiškiaregis negali naudoti savo galių savo žemiškom reikmėm tada kodėl jų įkainiai tokie dideli?
   Taigi, kažkas man čia nesusieina. O jums?
   Jei turte savo minčių apie tai kodėl aiškiaregiai nelaimi milijonų, pasidalinkite jomis, pabandysim padiskutuoti šiuo klausimu.

Komentarai