Nostradamo pranašystės ir karinė propaganda

Mišelis Norstradamas
   Ši istorija prasideda nuo Mišelio Nostradamo, gyvenusio XVI a.. Jis išgarsėjo savo centurijomis, kurios, anot juo besidominčių žmonių, pranašauja ateitį ir aprašo mums jau įvykusias istorijos įdomybes. Teigiama, jog Mišelis Nostradamas savo centruijose, sudarytose iš katrenų, išpranašavo ateitį nuo 1555 iki 3797 metų. Bėda ta, kad jo katrenai, gali būti interpretuojami įvairiopai. Paprastai, skaitant Nostradamo pranašysčių išaiškinimus, tie patys katrenai, taikomi skirtingiems įvykiams, čia jau priklauso nuo tyrėjo išmonės.
   Tačiau istorija ne apie tai. Mišelis Nostradamas susilaukė begalės pasekėjų. Vieni bandė atkartoti, šio pranašo, bandymus nusakyti ateitį, kiti gi sąmoningai padirbinėjo jo rašymo stilių ir rašydavo savo katrenus, kartais net pasirašydami Nostradamo vardu. Štai Didžiosios Britanijos žvalgyba, Antrojo pasaulinio karo metu taip pat bandė padirbti Nostradamo katrenus. Žvalgyba išleido 80 tūkst. sterlingų propagandinių skrajučių pagaminimui, kuriose buvo parašytas „Nostradamo“ katrenas, kuris nupasakoja sąjungininkų pergalę šiame kare. Šios skrajutės buvo platinamos vokiečių okupuotuose Vakarų Europos miestuose. Nežinia, kiek tos skrajutės buvo veiksmingos, tačiau okupuotų miestų gyventojams, tikrai suteikė optimizmo.
   Nostradamo pranašystės vis išvysta dienos šviesą, po kiekvieno baisaus įvykio pasaulyje. Deja, tos pranašystės, dažnai būna padirbtos, tad nepasikliaukite eilinėmis laikraštinėmis nostradmiškomis antimis.

Komentarai