Stanislavas Lemas apie nežemiškas civilizacijas

Stanisław Lem
   Stanislavas Lemas, žymus lenkų, mokslinės fantastikos autorius (mūsų tautiečiams žinomas pagal kūrinį „Soliaris)“, kurio knygos buvo išverstos į maždaug 40 pasaulio kalbų (beje jis yra laikomas, labiausiai skaitomu ne anglakalbiu mokslinės fantastikos autoriumi), pateikia štai tokius pamąstymus apie nežemiškas civilizacijas:
   Nežemiškų, kosminių civilizacijų klausimas ir paslaptis, primena rusišką „matriošką“. Atverčiant vien pažinimo dalį, mes atrandame naują nepažinią. Šis klausimas yra sudedamoji viso gamtamokslio disciplinų, o ir dalies ne gamtamokslinių (pvz. filosofijos) sudedamoji dalis.
   Tai, jog mūsų galaktikoje egzistuoja tik mūsų civilizacija, Stanislavui Lemui atrodo mažai tikėtina. Labiau tikėtina yra tai, jog mūsų galaktikoje yra ir daugiau kosminių civilizacijų.
   Privaloma apmąstyti kiekvieną keliamą originalią hipotezę apie bendrus strateginius principus, kuriais gali remtis nežemiška civilizacija, norėdama užmegzti kontaktą, pasiųsdama signalą. Vadovaujantis šiais pamąstymais, reikia vykdyti visokeriopą signalų paieškos programą.
   „Tylinčios visatos“ paslapties problema, greičiausiai kyla ne dėl to, kad kitos civilizacijos nesiunčia signalų, bet todėl, jog skiriasi išsivystymo lygis. Dalis civilizacijų gali būti nepasiekusios pakankamai aukšto išsivystymo lygio, dalis gerokai mus pralenkusi, dėl ko ir nepavyksta užmegzti kontakto.

Komentarai