Šach Puchi – Babiloniečių maginis ritualas

Aleksandras Makedonietis
   Antikinis istorikas Plutarchas, aprašydamas  Babilono istoriją, rašė ir apie Aleksandrą Makedonietį. Jis mini, jog po žygio į Indiją, Makedonietis apsistojo Babilone ir jį pradėjo kamuoti negera nuojauta. Bloga nuojauta vis didėjo ir štai vieną dieną jis savo soste pamatė sėdintį nepažįstamąjį vilkinti jo imperatoriškais drabužiais. Makedonietis žinoma paklausė, kas tas žmogus yra, į ką nepažįstamasis atsakė, jog yra pasiūstas egiptiečių požemio dievo Serapio, tam kad praneštų žinią. Makedonietis iškart liepė nužudyti apsišaukėlį. Tačiau po kurio laiko Makedonietis apsirgo ir numirė. Kaip teigia Plutarchas, jis mirė nuo burtų.
   Manoma, jog Makedonietis tiesiog nesuprato babilonietiškos magijos ir ritualų. Tai ką jis reigėjo buvo vadinama Šach Puchi (Valdovo pakeitimu). Šį seną maginį ritualą atlikdavo žyniai, kai pagal žvaigždes apskaičiuodavo jog valdovui gresia pavojus. Žyniai valdovą paslėpdavo kur nors už miesto, pavadindami jį žemdirbiu, o į sostą pasodindavo žmogų, su kuriuo būdavo elgiamasi kaip su valdovu, jį net taip ir pavadindavo. Šach Puchi valdė šalį nuo kelių dienų iki kelių mėnesių, priklasuomai nuo to kiek didelis pavojus grėsė valdovui. Vėliau netikras valdovas būdavo nužudomas, tam kad įvyktų tai kas grėsė tikrąjam valdovui. Įlaisvą sostą grįždavo žemdirbys ir toliau valdydavo šalį.
   Ko gero Aleksandras Makedonietis tiesiog nesuprato ritualo esmės ir nenorėdamas dalintis sostu su apsišaukėliu, nužudė savo Šach Puchi. Ka sžino kaip būtų pasisukęs jo gyvenimas, jei jis būtų paklausęs Babilono žynių.

Komentarai