Kontaktas. Ar tai įmanoma?

   Nemenka dalis teoretikų, kalbančių apie būsimą kontaktą su nežemiškomis civilizacijomis, mano jog kolkas šis kontaktas yra neįmanomas. Visų pirma dėl technologinio skirtumo, nes mums gali būti nesuvokiamos ateivių technologijos. Čia vadovaujamasi principu, jog visos gerokai pralenkusios laikmetį technologijos mums atrodys kaip magija. Antra vertus, kontaktas gali būti neįmanomas ir dėl to, jog nežemiškas protas ir mąstymas gali kardinaliai skirtis nuo mūsiškio. Čia kaip pavyzdys galėtų būti tai, jog mes nesugebame suvokti ir susišnekėti su pakankamai protingais žemės gyvūnais, tokiais kaip delfinai. Tai išplaukia iš to jog jie gyvena kitokioje aplinkoje, bei turi kitokius jutimo organus. Nors su delfinais ir nesusikalbame, mes vistiek esame panašūs, o štai dabar įsivaizduokime būtybę kuri neturi nieko bendra su žemiška biosfera ir evoliucija. Tokia būtybė greičiausiai turės visiškai mums nesuvokiamą mąstyseną. Tokia mąstančios gyvybės forma greičiai turės kitokią pasaulėvoką, moralę, bendravimo būdą, bei pojūčius. Visata yra didelė ir nežinia kas gali joje išsivystyti. Rašytojai fantastai tokių būtybių yra aprašę ne vieną šimtą, tarkime kad ir Stanislavo Lemo kūrinyje “Soliaris” aprašytas mąstantis vandenynas, arba Klifordo Sailemko “Kaukų draustinyje” aprašytas mąstantis spiečius Račius. Gyvybės formos gali būti pačios įvairiausios. Kaip tarkime bendrautume su mąstančiu spiečiumi turinčiu kolektyvinį protą? Sunku net įsivaizduoti. Čia iškart iš atminties išplaukia rašytojo fantasto Mailko Kričtono knygoje “Sfera” išsakyti žodžiai: Kaip paaiškinti vandens gyvatei Verdsverto eilėraštį apie gelsvuosius narcizus?
   Kontaktas, jei jis bus, greičiausiai vyks visiškai kitaip nei mums pristato Holivudas tokiuose filmuose kaip “Artimi trečiojo tipo kontaktai” ar “Prometėjas”. Bėda ta, jog holivudiniai filmai retai kada parodo kontaktą su kardinaliai skirtingomis gyvybės formomis, jei tokios būna, tai jos paprastai būna elementarios naikinimo mašinos, kaip kad filme “Svetimas”. Paprastai, kontaktas vyksta su iki skausmo žmogiškomis būtybėmis. O kas pasakė, jog nežemiška civilizacija bus humanoidinio tipo? Čia greičiausiai veikia mūsų archetipinis mąstymas, kuriame mes negalime įsivaizduoti kitokios būtybės nei kad apdovanotos žmogiškais atributais, nes mes juk ir apie dievus kalbame kaip apie žmones. Atsimenate seną romėnišką posakį? Niekas kas žmogiška nėra dievams svetima.
   Kita vertus, visko gali būti, kad kontaktas mums nieko gera nežada. Apie tai ne kartą yra pasisakęs fizikas teoretikas, Stivenas Hawkingas. Jo manymu kontaktas bus kažkuo panašus į Kolumbo susitikimą su Amerikos indėnais, su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis. Taip jau yra, jog labiau pažengusi civilizacija sunaikina mažiau pažengusią, tad tikėtina, jog šis modelis pasikartotų jei artimiausiu metu įvyktų kontaktas su labiau pažengusiais proto broliais iš kosmoso, tik tiek, kad indėnų vaidmenį dabar atliktume mes. Nors žinoma, tai ne aksioma ir reikia tikėtis, kad kontaktas bus mažiau skausmingas nei indėnų susitikimas su Kolumbu.

Komentarai