Kaip reaguosime į kontaktą?

Kadras iš filmo "Contact"
   Ne vienas žymus mokslininkas yra pasisakęs kaip žmonija reaguos į kontaktą su nežemiška civilizacija. Pamąstykime:
   Paprastai žmones gąsdina tai ko jie nepažįsta, ypač jei reikia stoti, tos nepažinios tikrovės akivaizdon. Jei paimtume pavyzdį iš mūsų visuomenės, tai čia sutiksime tokį reiškinį kaip ksenofobija, kuri pasireiškia kaip baimė ir neapykanta prieš net ir šiek tiek besiskiriančius visuomenės narius. Viduramžiais visi bijojo žydų, dabar visi bijo gėjų, nekenčia gotų ir visokių kitokių neformalų. Šie žmonės gąsdina tam tikrą visuomenės dalį. Dažniausiai ta baimė būna iracionali, bet įgavusi kritinę masę prasiveržia su griaunančia jėga. Manau ne vienas neformalas galėtų papasakoti istoriją kaip buvo sumuštas ksenofobiško jaunimėlio, arba galų gale tai kaip dabar Irake masiškai naikinami krikščionys. Tai yra akivaizdūs ksenofobijos pavyzdžiai.
   Taigi matant kaip visuomenė reaguoja į kitus savo padermės atstovus, kurie skiriasi pomėgiais, religiniu išpažinimu, apsirengimo stiliumi ar gyvenimo būdu, labai tikėtina jog sulaukus kontakto su nežemiška civilizacija, ši ksenofobija bus nukreipta į kosminius proto brolius. Labai tikėtina, jog žmonės bijos jų, o tai kad nesupras to kaip jie gyvena, tai net labai tikėtina. Juk ateiviai tikrai skirsis ir papročiais ir savo išvaizda.
   Žinoma, tikrai, visuomenėje bus ir tokių kurie mielai priims ateivius iš kitos planetos. Vieni priims kaip svečius, kiti kaip mokytojus. Tačiau vis tik labiausiai tikėtina yra baimė prieš kitokybę.
   O kaip manote jūs?

Komentarai