Senoviniai dantų gydymo metodai

   Dantų skausmas žmoniją kamuoja nuo pačių seniausių laikų. Mūsų medicina leidžia džiaugtis neskausmingu dantų gydymu, na bent jau palyginus su tuo kokias kančias iškęsdavo žmonės senovėje, juk skaudant dantims, paprastai būdavo einama arba pas kirpėją arba pas kalvį, kurie skaudantį dantį paprasčiausiai išraudavo. Tačiau būta ir liaudies priemonių kurios kaip manyta turėtų dantų skausmą nurimti. 
   Štai keli iš jų:
   Idant išsivaduotum iš dantų skausmo, reikėjo išvirti sliekus vyne, o gautą viralą naudoti kaip ausų lašus. Tai turėjo puikiai padėti kenčiančiam. Taip pat buvo galima, nuo gimtųjų namų slenksčio nulaužus šapelį uždėti ant skaudamo danties. Kitas būdas atims daugiau laiko bet tikrai bus garantuotas. Reikia nueiti į mišką ir surasti kankorėžį kurį genys įstatė į medžio plyšį. Tada reikėjo tą kankorėžį ištraukti dantimis ir permesti sau per galvą. Svarbi sąlyga buvo ta, kad kankorėžio, visos procedūros metu, nebuvo galima liesti rankomis. Dantų skausmą, kaip tikėta, galima buvo permesti kaimynui. Šiuo atveju reikėjo paimti nedidelį medžiagos gabaliuką, suvirkdyti jį beržų degutu ir apsukus dvylika kartų šilkiniu siūlu, permesti per kaimyno tvorą. Tikėta, kad taip skausmas pereis pas kaimyną. Taip pat nuo dantų skausmo turėjo padėti žvirblių mėšlas sumaišytas su aliejumi, jį reikėjo dėti į skaudamo danties pusės ausį. Šį metodą siūlė Plinijus. O štai mokslininkas Kardanas siūlė sėdėti prasižiojus mėnulio šviesoje, kad gydanti mėnulio galia ištrauktų visą skausmą. XI a. bandyta dantų skausmą gydyti laisvinamaisiais, o jei jie nepadėdavo reikėdavo badauti.
   Esant dantenų skausmui turėjo padėti jas patrinant žmogaus mirusio smurtine mirtimi dantimi. Jei pradėjo klibėti dantys, liaudies medicina siūlė paprasčiausiai prie žandikaulio pririšti varlę ir po kurio laiko dantys sustiprės ir nustos klibėti.

   Gal ir jūs žinote kokių nors įmantrių senovinių dantų gydymo metodų? Pasidalinkite komentaruose.

Komentarai

  1. Vat čia tai dantų gydymas ! :) Tai ne šiandieninė medicina, kai ateini patogiai įsitaisai kėdėje ir netgi mėgaujiesi be skausme procedūra.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nepaisant to, žmonės vis tiek bijo pas stomatologus lankytis :) matomai bus kokia archetipinė baimė išsivysčiusi

      Panaikinti
  2. Va čia tai wow... Nesitikėjau, kad taip įmanoma... Įdomu, kaip atrodė anų laikų stomatologijos kabinetas - turbūt priminė kankinimų kambarį...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Greta Odeta, geras bandymas, bet tokia užslėpta reklama yra neetiška :) ne už ilgo ištrinsiu tavo pranešimą ir prašau daugiau tokiais būdais nesireklamuoti

      Panaikinti
  3. Na ne jau, dar vidurnakti iseiti i sankryza ir laikyti ezi rankoj, kad pagytu dantis, tikrai jau geriau eiti tiesiai i https://sypsenosakademija.lt/

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai įdomus straipsnis, atrodo tikrai keista, kad anksčiau žmonės tuo tikėjo ir bandė gydytis šiais būdais. Gerai, kad šiais laikais galiu nueiti į odontologijos kliniką Vilniuje ir išspręsti problemą greitai ir veiksmingai.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą