Astronautas šv. Jeronimo katedros fasade?


   Visai neseniai internete ir per socialinius tinklus pasklido žinia, kad viduramžiais statytos katedros papuošimuose buvo aptikta senovinė astronauto figūrėlė. Žinoma iškart sujudo paleokontakto ir senovinių ateivių apsireiškimo entuziastai, pateikdami tai kaip įrodymą, jog senovės žmonės išties kontaktavo su ufonautais, taip pat atsirado teorijų teigiančių, kad čia gali būti pavaizduotas keliautojas laiku.
   Kaip yra iš tiesų? Iš tiesų tai yra ne ųv. Jeronimo, o Mergėlės Marijos Dangun ėmimo katedra esanti Salamankos mieste (Ispanija) ir iš tiesų joje pavaizduotas astronautas. Deja, ta katedros dalis kuri buvo išplatinta po internetą nieko bendra su senove neturi. Nors internete teigiama, kad katedra buvo pastatyta viduramžiais 1102 metais, tačiau iš tiesų ji buvo pradėta statyti 1513 metais ir pagrindinės statybos vyko iki 1733 metų (kažkaip statybas ir su viduramžiais susieti būtų sunkoka),
o 1992 metais, ji buvo restauruota. Restauravimo metu, taip pat buvo užbaigtos tos katedros dalys, kurių nesugebėjo užbaigti senovės meistrai, tad restauratoriai nusprendė kaip puošybos detales įpinti iš šiuolaikinių motyvų. Galima sakyti, jog tai yra senovinių tradicijų tąsa, nes tuo metu kai statybos trukdavo pora šimtmečių, meistrai įpindavo savo laikmečio detalių, tad persipindavo senesni ir einamojo laikmečio puošybos elementai. Ši tradicija yra tarsi meistro parašas ant kūrinio. Taigi ir šiuo atveju, vienas iš restauratorių Migelis Romero pasirinko šiuolaikišką elementą ir papuošė katedrą astronauto statulėle. Na, o vėliau, pasidarbavo internetinių mitų kūrėjai ir paskleidė melagingą žinią, apie senovės žmonių regėtas kosmines būtybes.

Komentarai