Paranormalu ir skeptiška

   Tiriant paranormalius reiškinius dažnai tenka susidurti su tuo, kas atrodo paranormalu, tačiau su jokiu paranormalumu neturi ryšio. Tai paprastai būna pasaulio paslaptys kurios nors ir nėra atskleistos, tačiau neprieštarauja gamtamokslinėms koncepcijoms. Tai paprastai yra vadinama anomalija. Žmonės kurie neturi tinkamų žinių toje srityje, paprastai tas anomalijas laiko paranormalių galių apsireiškimu. Neatsargūs tyrėjai tokius reiškinius iškart priskiria paranormalių reiškinių sferai, nors anomalija ir turi daug įtikinamesnį racionalų paaiškinimą.
   Tokio reiškinio pavyzdys galėtų būti tos pačios skraidančios lėkštės. Mes neturime duomenų jog ateiviai iš tiesų lankosi Žemėje, tačiau jų galimas apsilankymas iš esmės neprieštarauja mūsų gamtamokslinei sampratai. Šis reiškinys neįrodytas kad egzistuoja, taip pat ir nepaneigtas. Žinoma, didžioji dalis numanomų NSO pasirodymų, yra išaiškinami racionaliai ir tėra neteisinga tikrovės interpretacija, tačiau dalis tokių pasireiškimų išties kelia daug klausimų.
   Didelė dalis tyrėjų atmeta bet kokį bandymą paaiškinti reiškinį racionaliai, dėl ko nuklystama į spekuliacijų labirintus. Yra ir tokių tyrėjų kurie atmeta bet kokią paranormalaus pasireiškimo galimybę. Tiek vieni tiek kiti sakyčiau yra kraštutinėse pozicijose, o kraštutinės pozicijos užveria tiesai akis. Manau, kad kiekvienas tyrėjas turi būti ir skeptikas ir tikėtojas tuo pačiu metu. Skamba gal ir paradoksaliai, tačiau tokiu būdu nepražiopsosi galimos anomalijos ar paranormalybės (jei jos egzistuoja), o taip pat nepasiklysi paranormalių fantazijų labirinte.

Komentarai