Ateiviškoji mimikrija

   Ufologai dažnai pastebi tai, kad kontaktuotojai pasakoja apie susitikimus su ateiviais kurie paprastai būna humanoidinio tipo, t.y. savo forma primenantys žmones (dvi rankos, dvi kojos ir pan.). Skeptikai šioje srityje paprastai įžvelgia silpną vietą, nes iš tiesų labai mažai tikėtina, jog kitose planetose evoliucija vyktų panašiai į žemišką, tad logiškai mąstant kontaktuotojai turėtų liudyti apie susitikimus su visiškai kitokio tipo būtybėmis, pvz. keturkojė sparnuota būtybe vietoj burnos turinčia čiuptuvėlių sistemą, tačiau tokio tipo liudijimai itin reti ir faktiškai nefiksuojami. Manyčiau to priežastis yra bandymas antropomorfizuoti menamas būtybes. Kita vertus jei žmogus regi kažką ką smegenys klaidingai identifikuoja kaip ateivį, mūsų vaizduotė vis tiek kurie mums labiau pažįstamus vaizdinius nei kokias makabriškas formas kurių mes net matydami jas realiai nesugebėtume identifikuoti.
   Žinoma, ufologai čia turi savo paaiškinimus. Du populiariausi yra tokie:
   I. Ateiviai iš tiesų yra atkeliavę ne iš kosmoso, bet iš tolimos ateities, tad iš esmės būdami evoliucijos metu pakitę mūsų ainiai, jie vis tiek išlieka kažkuo panašūs į mus, savo protėvius. Kita šios versijos variacija yra ta jog ateiviai yra atkeliavę iš kito išmatavimo, kur viskas vystėsi taip kaip pas mus su mažais skirtumais.
   II. Dalis ateivių kalba apie tai, kad ateiviai žinodami žmogišką baimę prieš kitokybę, sugeba keisti formą, kad primintų žmogišką. Atseit taip yra lengviau užmegzti kontaktą. Man pačiam šios teorijos silpnoji vieta yra ta, kad jei jau ateiviai turi mimikrijos sugebėjimus, tai kodėl jie pasirodo kaip kokie pilkieji ar panašiai, o nepasidaro visiškai panašūs į žmones?
   Šios abi teorijos neturi empirinio pagrindimo ir yra labiau sofistinio pobūdžio svarstymai bandant apeiti kai kurias su ufologiniais fenomenais susijusias problemas.

Komentarai