Poltergeisto termino istorija

   Terminas “poltergeistas” kyla nuo dviejų vokiškų žodžių “poltern” – bildėti, triukšmauti, šėlti; bei “geist” – dvasia, genijus, vaiduoklis; taigi paprastai šis terminas verčiamas kaip “triukšminga dvasia”. Lietuviškai potergeistas dažnai vadinamas terminu “bildukas”. Kaip matome abu terminai (pltergeistas ir bildukas) apibūdina kažkokią bildančią esybę. Toks pavadinimas gimė dėl pačio paranormalaus reiškinio sukeliamo efekto, t.y. bildesių, kartais lydimų įvairių daiktų levitacijos ar savaiminio judėjimo.
   Žinoma, žvelgiant istoriškai, kyla natūralus klausimas kas gi pirmasis pavartojo terminą “potergeistas”. Kai kurie istorikai teigia, jog pirmasis veikiausiai buvo Matrinas Liuteris, nors jis nevartojo šio termino apibrėžti paranormalų reiškinį kaip tokį. Kiti istorikai pirmąjį “poltergeisto” termino paminėjimą priskiria gydytojui Bertoldui Florionui Gerstmenui, kuris išleido veikalą “Tikslus ir teisingas vaiduoklių ir poltergeistų suvokimas Dortmunde”, kuriame jis mūsų aptariamą terminą pavartojo apibrėžiant konkretų paranormalų reiškinį. Gydytojas aprašė ir savo patirtis, nes jo teigimu, 1713 metais, nuo gegužės 5 d. iki birželio 2 dienos, jo šeimą terorizavo poltergeistas judindamas baldus, linko vamzdžiai, skraidė knygos. Būtent šį reiškinį, vykusį jo namuose, jis ir pavadino poltergeistu.
   Šio termino plitimas į kitas šalis kiek užtruko. Maždaug nuo 1838 metų, kitose šalyse, poltergeisto terminas minimas išimtinai tik grožinėje literatūroje. Tad šiuolaikinę savo prasmę jis pilnutinai įgavo tik 1911 metais, kai buvo įrašytas į vienuoliktąjį Encyclopædia Britannica leidimą. Tose žemėse kurias buvo okupavusi tarybinė Rusija, šis terminas buvo pradėtas vartoti labai vėlai, tik nuo 1982 metų, nes kaip žinia, Tarybų sąjungoje nebuvo jokių paranormalybių, o už jų regėjimus ar net elementarų kalbėjimą apie tokius dalykus, galėjai susitikti su KGB agentais. Nors pirmasis paminėjimas ir buvo padarytas 1982 metais, visuotinai, Tarybų sąjungoje, terminas “poltergeistas” pradėtas vartoti tik maždaug nuo 1987 metų, kai tokios žiniasklaidos priemonės kaip “Izvestija”, o Lietuvoje “Vakaro žinios”, pradėjo masiškai spausdinti straipsnius apie įvairius paranormalius reiškinius. Tas laikotarpis, maždaug nuo 1987 iki 1998 metų, buvusios Tarybų sąjungos teritorijoje, tapo paranormalių reiškinių aukso amžiumi.
   Verta pastebėti, jog pats terminas “poltergeistas” nebūtinai kalba apie mirusiojo žmogaus dvasią ar kokių nors anapusinių jėgų pasireiškimą. Vokiškas žodis “geist” gali reikšti ir intelektą, gyvą protą ar net minties vaizdinį. Taigi, patys terminas mums sako, jog jei kažkas neaiškaus namie bilda, tai nebūtinai bus kokia nors nerami dvasia.

Komentarai