Penktadienis 13-oji

    Kodėl penktadienis 13-oji yra laikoma nelaiminga diena? Ko gero tai labiausiai mitais apipinta savaitės ir mėnesio diena. Tikintys prietarais tą dieną stengiasi nieko svarbaus nedaryti, nes tai laikoma nesėkmių diena. Iš kur gi kyla toks tikėjimas?
   Visų pirma pats skaičius 13, vadinamasis velnio tuzinas, laikomas blogu. Tai siejama su tuo, kad Jėzaus kompanijoje buvo trylika asmenų (dvylika apaštalų ir Jėzus). Tikima, kad jei kompanijoje trylika asmenų, vienas mirs metų bėgyje arba jam nutiks kokia rimta nelaimė. Taip pat tikėta, kad skaičius 12 žymi pilnatvę, o papildomas skaičius padaro skaičių velnio tuzinu.
   Penktadienis tradiciškai laikomas Jėzaus nukryžiavimo diena, todėl mitologinėje plotmėje atsiranda neigiamas šios dienos atspalvis.
   Sudėjus penktadienį ir skaičių 13 gaunasi tokia savotiška prietarų bomba, kuri šią dieną paverčia superbloga. Senovėje tikėta, kad penktadienį, 13-ąją dieną, Adomas ir Ieva buvo išvaryti iš Rojaus, sodo, tokią pačią dieną Kainas nužudė Abelį, tikėta, kad Jėzus buvo nukryžiuotas būtent penktadienį 13 dieną. Šios dienos prakeiksmas siejamas ir su tamplierių ordino išžudymu (1307 m. spalio 13 d.).
Pats prietaras yra iš urbanistinių mitų serijos. Jis vis dar populiarus nes į tai labai daug dėmesio kreipia žiniasklaida, taip pat prisideda ir pati visuomenė, net ir tie kas šiuo prietaru netiki. Diena arba sureikšmindama šią dieną arba bent jau prisimenama. Penktadienio 13 baimė vadinama paraskavedekatriafobija. Terminą sugalvojo psichologas Donaldas Dossi. Jo tyrimas atskleidė, kad JAV tokią dieną sumažėja dalis gamybinių procesų. Panašu, kad dėl to, kad dalis darbuotojų tą dieną tampa perdėtai atsargūs. Žinoma, kiek tyrimų atlikta nepastebėta, kokio nors statistinio avarijų ar nelaimių padaugėjimo tokiomis dienomis nepastebima, o mitas vis dar gajus.

Komentarai